woensdag 30 maart 2011

Dag 20 : Gamboa – Gamboa

Het verkeerd rijden in Panamastad had ons geen goed gedaan. De geleden stresssituatie had ons 's nachts wakker gehouden met als gevolg dat we de volgende ochtend om 7uur met kleine oogjes aan het ontbijt van Ivans' B&B zaten. Even doorbijten en op schema blijven. Vandaag staat het rain forrest discovery centre van Gamboa op het programma. Hoogtepunt is een 32m hoge toren midden in het regenwoud die toelaat om de fauna en flora van bovenuit te bekijken. Als ne grote begon Kyra aan de trappekes maar zoals gewoonlijk vanaf een meter of 3 boven de grond, brak het angstzweet haar uit. Nog wat doorbijten en halverwege stranden, 16 meter dus. Samen met de gids trok ik naar de bovenste etage.

2 uur bovenop de toren met een telescoop naar vogels zoeken. Geen groot succes: één blauwe dacnis (vogeltje van 10cm) en een luiaard op dik 100 m. De hitte en hoofdzakelijk de vochtigheid was ondragelijk. Het deed me denken aan dat hoorntje ijs van enkele dagen geleden. Alleen deze keer was ik het ijs. Na de toren zetten we onze tocht over de uitgestippelde paden verder. Aan het meer zien we een kanjer van een krokodil. Toch maar niet te dicht aan de kant komen. We lopen verder en vinden zelf een blue crowned mot-mot, een broad-billed mot-mot en een chestnut toekan. We eten onze pic-nic op tenmidden van tientallen kolibri's. In het laatste deel van onze tocht door het discovery centre spotten we nog een kapucijnsaapje en vindt kyra een klein gifkikkertje.

Wat zit hier, op 28km van de hoofdstad, allemaal in de vrije natuur!
We keren terug naar Ivans' B&B, waar Ivan al ongeduldig op ons zit te wachten om te vragen wat we gedaan hebben. Een beetje opdringerig maar we merken dat het uit pure intresse en bezorgdheid om het welzijn van zijn gasten is. Voor het avond eten gaan we nog even in het desolaat dorpje rondwandelen.

We vegen ons voeten aan de verbodsborden om het één of ander luxe resort te betreden en stuiten daar op een groep brulapen.
Na het avondeten, verplicht bij Ivan want er is geen restaurant noch winkel in het dorpje, herschikken we onze rugzakken, typen we nog een verhaaltje op de computer en gaan onze lichtjes uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten